All-inclusive vakantie in Turkije

All-inclusive vakantie in Turkije

De een droomt er al jaren over maar heeft er te weinig geld voor, de ander vindt het de hel op de aarde; een all-inclusive vakantie in Turkije. Maar wat kun je nou verwachten van zo’n vakantie in Alanya, Antalya, Side, Bodrum of een van de andere populaire badplaatsen aan de Turkse Riviera?

Het lijkt wel of heel Turkije vol staat met de meest prachtige resorts met enorme aquaparken – zwembaden met heel veel glijbanen – en een privé strand vol wuivende palmen. Ook wij hebben enkele keren een vakantie geboekt in zo’n resort. Lekker all-inclusive, dus zoveel eten en drinken als je maar wilt.

De reis

Turkije is een stukkie fietsen, dus je pakt beter het vliegtuig. Maar op zo’n vliegveld moet je natuurlijk al uren van tevoren aanwezig zijn – zeker in deze tijd, met die horrorverhalen over Schiphol.

Als je een vakantie in de populaire badplaats Alanya boekt is het nog 3 a 4 uur vliegen naar Antalya, waar het internationale vliegveld ligt. Reken op krappe zitplaatsen, weinig beenruimte en schreeuwende kinderen. Maar goed, het is maar een paar uurtjes.

Let op, Antalya lijkt wel op Alanya, maar ligt er nog zo’n 2 uur in een propvolle transferbus vandaan.

Als je dan eindelijk aankomt na een lange reis – in ons geval zo’n 12 uur van thuis naar het hotel – kan de vakantie eindelijk beginnen.

Handdoekje leggen

Als je denkt na het uitslapersontbijt rustig naar het zwembad te kunnen wandelen om relaxed een ligbedje aan de waterrand uit te zoeken heb je het mis. Als je na 8 uur ’s ochtends aankomt tref je een zee van handdoeken aan – de internationale standaard om ligbedden te reserveren. Niet zelden door mensen die dan pas om 3 of 4 uur ’s middags komen aankakken.

Misschien kun je nog 1 of 2 bedjes bemachtigen ergens achteraan bij het toilet, maar een parasol kun je dan sowieso vergeten en dat is echt geen overbodige luxe met de temperaturen in de Turkse zomer.

Dus, vakantie of niet, gewoon je wekker zetten om ook een goed plekje te hebben bij het zwembad.

Die zwembaden zijn overigens vaak wel prima, evenals de glijbanen. Al zijn die (glijbanen) vaak wel gesloten tijdens de lunch.

Eten

Voordeel is wel dat je dan lekker op tijd bent voor het ontbijt. Want ook tijdens de eetmomenten is het geen overbodige luxe om op tijd te zijn, wil je nog een goede tafel in de vreetschuur het restaurant hebben.

Het eten in de all-inclusive resorts in Turkije is – in mijn ervaring, na een keer of 3 te zijn geweest in verschillende resorts – matig te noemen. Er is heel veel, en meestal ook wel aardig wat keuze, maar de kwaliteit laat te wensen over.

Logisch ook, er moeten immers honderden mensen tegelijk gevoed worden dus het meeste wordt van tevoren bereid – al zijn er meestal ook wel wat vlees en visgerechten die middels live cooking bereid worden. Sommige van die gerechten zijn echt heel lekker.

Een gewone gesneden boterham kennen ze niet in Turkije, maar dat geldt voor heel veel landen. Maar er is vaak wel vers brood waar je zelf lekker dikke plakken vanaf kan snijden.

Je kunt in zo’n Turks all-inclusive resort vaak bijna de hele dag eten (en drinken). Eerst het ontbijt van 7 tot 10, het uitslapersontbijt van 10 tot 11 (wat eigenlijk wil zeggen dat je de leftovers mag opeten), en rond 12:00 kun je alweer aanschuiven voor de lunch.

Verwacht bij de lunch geen brood met beleg – een lunch in Turkije is echt een warme maaltijd met vlees, friet, salades en een toetje. Geen ideaal ontbijt dus, tenzij je uit Engeland komt.

Na de lunch kun je meestal nog terecht voor een afternoon snack rond 16:00 a 17:00 uur – vaak iets van hamburgers en friet, pizza, koekjes, of als je geluk hebt kebab – en dan begint rond 18:00 a 19:00 het diner alweer.

Als je dan nog steeds honger hebt is er vaak nog een late night snack rond 23:00, te vergelijken met de afternoon snack hierboven.

Activiteiten in Turkije

Natuurlijk wil je ook weleens wat anders doen dan alleen aan het zwembad liggen en je volvreten met matig eten. Gelukkig zijn er in de populaire badplaatsen voldoende activiteiten te boeken.

Zo zijn er altijd wel diverse wateractiviteiten zoals parasailen, op een banaan achter een speedboot aan of – als je wat rustiger aan wilt doen – een boottripje met (een hele kleine) kans om dolfijnen te zien.

Verder kun je vaak dingen boeken als een jeepsafari, een tocht op de rug van een kameel of een bustrip naar een bepaalde stad.

Kijken, kijken, niet (meteen) kopen

Daarnaast kun je natuurlijk ook altijd lekker gaan shoppen. De meeste winkeltjes vind je vanzelfsprekend in het centrum, dus pak je de – eveneens propvolle – dolmus bus die je voor een paar euro daarnaartoe brengt.

Als je van wat meer luxe houdt kun je ook een taxi pakken, maar aangezien dit soort grotere all-inclusive resorts vaak tientallen kilometers buiten het centrum zitten kost je dat al snel een paar tientjes.

Als je eenmaal bent aangekomen in het centrum (of bij de bazaar, een groot winkelcentrum) vind je daar tientallen winkeltjes die allemaal zo’n beetje hetzelfde verkopen. Denk aan (voetbal)shirts, merkkleding en tassen van dure designermerken als Louis Vuitton en Prada. Allemaal harstikke nep, maar daar zijn de prijzen ook naar.

Waar je het in Nederland nooit in je hoofd zou halen om af te dingen is dat in Turkije gewoon een nationale sport. Zelfs als je denkt “oh, dat valt best mee” – denk aan voetbaltenues waar je in Nederland 100 euro voor betaalt die daar voor een tientje liggen – kun je nog makkelijk 25 tot 50% van de prijs af lullen als je een beetje lef hebt.

Natuurlijk doet de Turkse verkoper alsof hij bijna een hartaanval krijgt van jouw schandalig lage bod, maar zodra je de winkel dreigt uit te lopen kan het opeens best voor die prijs – of in elk geval voor een prijs die een stuk lager ligt dan de prijs die op het kaartje staat.

En zo niet? Ook geen probleem, want 2 winkels verder hebben ze precies hetzelfde assortiment en kun je het spelletje gewoon opnieuw beginnen 😉

All-inclusive vakantie Turkije; wel of niet doen?

Op zich is zo’n all-inclusive vakantie in Turkije best lekker. De reis is redelijk lang en vermoeiend en het eten vaak matig, maar vooral de kinderen vermaken zich prima in de zwembaden en glijbanen en het is wel erg fijn om de hele dag gratis te kunnen eten en drinken.